Cum lucreaza negativitatea, partea 4: stampile si etichete

Actiuni tipice ale unei fiinte “negative”/”artificiala”/fiinta a creatiei

They call out names.

Au obiceiul de a arunca cu defintii si incadrari in persoanele reale (fac asta si intre ei, ca un soi de delimitare a ierarhiei/puterii). Mai ales atunci cand vad un comportament iesit putin din  standard, imediat vor incepe sa catalogheze, sa arunce defintii, denumiri, cuvinte, porecle. Cum vad ceva cum il eticheteaza sau incearca sa il eticheteze. Sa il bage intr-un patrat/intr-un pattern. Dar asa, foarte natural, degajat, in gluma, aproape ca tu te simti ala paranoic. Au stilul asta de a folosi etichetele si gluma, ironia pozitiva, “no harm”, indreptata direct catre o fiinta, gandirea ei, sau comportamentul ei. Ei sunt primii care numesc porecle, sau dau exemple de genul: “semeni cu X”, X fiind cineva de o reputatie negativa.

Regula generala: ei stiu ca nu au mare control asupra ta decat daca te fac pe tine sa iti dai controlul. Si sunt maestri ai vraji cuvintelor, al glumelor si al vorbirii. Cum iti dai seama ? O persoana reala, vie, nu arunca cu etichete si cuvinte in ceilalti, in majoritatea timpului e intr-o stare de descoperire, curioasa, nu stie si nu intelege ce se petrece, astfel.. greu sa poata spune ca un lucru e intr-un fel anume.

Imi dau seama rapid acum cand o fiinta e “negativa”/”artificiala” in substrat, deoarece, cu toate zambetele si buna vointa de care da dovada, o tradeaza comportamentul cand faci ceva atipic pentru ea. Imediat incepe sa faca glume pe seama ta, imediat incepe atacul la persoana, dar asa foarte inofensiv. Suficient numai incat sa te simti tu prost si sa taci. Daca nu taci vei observa ca pasul 2. e sa te ignore. Incep efectiv sa ignore ce zici, la inceput ce zici si apoi incep sa te ignore pe tine, ca persoana, si o fac sa fie vizibil, si din nou sa te simti prost si sa taci. Un om normal cand aude o idee pe care nu o cunoaste, sau ceva nou, oricat de nebunesc ar fi e curios, pune intrebari, sau cel putin e interesat, te lasa sa continui, chiar daca nu intelege.

Un robot, de exemplu, are un alt comportament: te va contrazice :))) O clona, robot, zombi incepe sa te contrazica, cu argumente auzite de la altii, sau incearca sa discute dar imediat sa concluzioneze cumva ca adevarul e la mijloc, e posibil sa gresesti, sau iti zic direct pe fata ca esti intr-o mare eroare, mie mi s-a intamplat :))) Fara sa-ti argumenteze de ce. Dar nu au suficienta inteligenta incat sa faca glume pe seama ta, sa divagheze sau sa te faca sa te simti gresit.

Omului normal nu ii pasa ce crezi tu si ce faci tu cu viata si realitatea ta, asa ca in general te va asculta, uneori chiar curios, deoarece oamenii vii poseda inteligenta si sunt atrasi de orice subiect, sunt dechisi, chiar daca nu il inteleg.  (prevad un viitor update al robotilor care se prefac ca asculta si inteleg :))) )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to Top