Despre auto-judecata / Despre iertare imediata de sine

Cand actionezi din Adevar nimeni nu se supara pe tine. 

— In lumea din oglinda, lucrurile stau altfel.

Actionarul – cel ce infaptuieste – ramane ascuns intotdeauna. Putem vedea de la el doar reactii, sau emanatii, dar niciodata pe el. Oamenii pot judeca aparenta, actiunile si reactiile unei persoane – numai in functie de propriile lor constructii exterioare de personalitate, patternuri si programe. In realitate nimeni nu poate judeca un om, pentru ca nu il cunoaste cu adevarat. Poate judeca la el doar ceea ce el insusi percepe in sine insusi, ceea ce in el insusi se atinge in sinea sa. De aceasta se spune sa nu judecam: a judeca inseamna un mod ascuns de a te judeca pe tine insuti. De a te fixa pe tine insuti ca fiind in acel fel. Ceea ce nu este indicat. Cand te-ai fixat pe tine insuti ti-ai amputat posibilitatea de a fi oricine, ceea ce este adevarata natura a realitatii. In realitate trebuie sa putem indeplini cerinta divina care vine prin noi, iar ca sa putem face asta cu adevarat trebuie sa fim nimeni. Fiind cineva nu mai existi.

De aceea asa cum faci un exercitiu fizic – urmand o disciplina si un efort – pentru a obtine un corp placut si sanatos – asa trebuie sa exersezi renuntarea la judecati si prejudecati. Chiar daca ai facut o judecata, nu este totul pierdut. Asa ca si atunci cand tii un regim si te scapi intr-o seara intr-o farfurie de cartofi prajiti, tot asa daca ai scapat o judecata trebuie deindata sa iti ceri iertare fata de tine insuti. Trebuie sa incerci sa te ierti cu adevarat pentru moartea pe care ti-o cauzezi singur. Trebuie sa te ierti (neutralizezi) pentru placerea de a suferi si pentru ca dai asta la schimb pe simtirea sinelui, a sufletului, si a adevarului.

Pasi spre iertare/ neutralizarea judecatii si a emotiei :

  1. Alege un loc / un moment / o clipa in care sa poti fi singur cu tine
  2. Varianta 1, pentru incepatori: Analizeaza tot ce simti legat de situatia in cauza > in scris, sau cu voce tare. Nu o gandi ! Trebuie sa fie direct din fiinta ta, nu din mintea ta. Este mai bine sa iti notezi, deoarece la final vei putea vedea clar care sunt punctele care iti creaza sensibilitate si te fac sa te simti slab. Acele puncte sunt ca niste cuie, pe care vrei sa le scoti din tine. Cuie la un sicriu pe care ti-l concretizezi toata viata.
  3. Varianta 2, pentru cunoscatori: simte judecata/emotia/sentimentul cat mai adanc in tine. lasa emotia sa te devoreze. las-o sa te distruga. simte-o cu totul.

Hint : oricat de indreptatit esti, oricata dreptate ai in situatia respectiva, renunta a te mai simti o victima ! renunta la a cere dreptate. A spune ca esti victima este o insulta fata de ceea ce esti. Insultandu-te singur, o parte din tine care ramane obiectiva vede ce faci, si iti acorda dreptul sa fii o victima, dar in acelasi timp atentia ta nu mai este pe partea reala din tine, nu mai esti adevaratul tu. Puterea ta va disparea atunci. Incetul cu incetul ne pierdem puterea de-a lungul vietii.

Mentiune: a nu judeca nu inseamna a nu trage concluzii reale despre ceea ce este potrivit sau nepotrivit pentru fiinta ta sau pentru mediul unde traiesti. A nu judeca nu inseamna sa accepti orice, si mai ales nu inseamna sa accepti sa ti se faca rau ! Sau sa accepti lucrurile care nu iti plac, sau le simti nepotrivite ! A nu judeca inseamna a nu avea emotii care te consuma in interiorul tau legat de o anumita situatie/persoana/gand/intamplare. Daca vei incepe sa iti asculti sufletul (subiect detaliat mai pe larg aici si aici) vei incepe sa traiesti viata prin el, si vei intelege diferenta intre a trage o concluzie reala despre ceea ce are loc in fata ta si a judeca acel lucru (a te auto-judeca, practic pe tine).

 

Succes la viata.

DN 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to Top