Despre somn si realitate

O realizare recenta, poate triviala la prima vedere.

Ce inseamna starea de somn? De ce toata lumea spune, inclusiv in scrieri vechi, filosofii si religii, ca omul traieste intr-o stare de somn? Imnul tarii incepe cu indemnul spre desteptare din starea de somn, adica trezirea.

Noi vedem bine ca … personajul pe care il jucam si deci observam, este treaz bine mersi. Umbla pe doua picioare, mananca, se imbraca, discuta, calatoreste, face planuri, se supara, plange, rade, etc. Vedem bine ca… el este treaz si misca. Deci… cine doarme defapt?

Adevaratul tu doarme. Tu dormi. Tu-ul tau adevarat. Si cu asta se intelege cel mai clar ca tu-ul tau adevarat este complet altceva decat personajul pe care tu il observi in joc/film. Tu-ul tau adevarat este amortit, adormit, paralitic, cu muschii si gandirea atrofiata – ca cineva intr-o coma adanca de “milioane” de ani. Tu-ul tau adevarat doarme iar aceasta lume este visul pe care il vede.

Mentiunea 2. Exista o singura diferenta majora intre starea de somn si starea de trezire. In starea cand esti treaz tu esti constient de tu-ul tau adevarat. In rest totul este somn/iluzie, oricat iti place sa te pacalesti. Desigur… exista nivele si straturi diferite de adormire. Poti fi mort. Poti fi intr-un somn profund. Poti avea un somn dinacela iepuresc. Poti fi atipit numai. Sau poti fi buimac. Sau poti fi treaz cu toate simturile tale adevarate active. Sunt multi treji printre noi, dar ei nu sunt fiintele reale/jucatorii reali. Toti jucatorii reali prinsi in acest vis sunt adormiti, intr-o masura sau alta, inclusiv autorul de fata. Altfel ei ar fi intr-o alta stare iar visul acesta ar lua cu totul o alta directie. Una pe care o stim deja si pentru care am intrat initial in acest joc/film.

Cand esti constient de tu-ul tau adevarat te uiti la personajul tau si la filmul care se desfasoara in fata ta cu uimire si curiozitate, observand ce i se mai intampla personajului tau. Daca acesta mananca, e ca si cum te uiti la un film cu cineva care mananca. Esti curios sa vezi cum i se pare mancarea aceea, ce simte corpul personajului, ce ii inspira acestuia acele gusturi, ce informatii noi apar din experienta pe care o urmaresti. Daca personajul tau merge pe strada, te uiti sa vezi cum i se misca corpul, ce oameni trec, sau altceva ce te intereseaza pe tine. TU esti la comanda personajului tau! TU esti cel ce priveste prin ochii personajului tau! TU esti cel ce ia la cunostiinta TOT ceea ce i se intampla personajului tau! Inclusiv gandurile care ii trec prin cap – tu trebuie sa le observi, sa le iei la cunostiinta. Inclusiv emotiile pe care acesta le simte. TU trebuie sa observi si sa infuzezi cu observatie acea experienta. Tine minte: TOT ceea ce se prezinta in fata ta, fiecare alegere, te duce pe un drum anume in acest film! A nu alege inseamna a merge pe modul default, acolo unde esti in somn profund. Trebuie sa fii activ in viata personajului tau! TU alegi unde acesta merge, cum acesta se imbraca, ce mancanca acesta. Gandeste-te ca ai sub control un super tare personaj, iar in limitele cunoasterii pe care o ai momentan, joaca-te cu lumea ta! Joaca-te cu personajul tau, cu cei din jur. Aminteste-ti cum te jucai cand erai copil. Totul era despre a descoperii lumea. Totul ti se parea interesant, chiar si o frunza uscata, chiar si o balta de noroi. Atunci erai mai prezent in personajul tau.

Sunt multe fiinte treze aici – dar acestia sunt actori. Sunt fiinte care stiu ca ele se afla intr-un personaj si il joaca cu toate skilurile si amploarea de care dispun. Si aceste fiinte rar se sinchisesc de personajele lor, oricat teatreaza in exterior. De multe ori putem observa aceste fiinte in personajele din jur care fac lucruri extreme ca si cand nu le-ar fi frica, nu le-ar pasa de consecinte. In schimb fiinta reala, adormita, face pe ea la prima zguduitura a blocului. :))

In starea de somn, eul nostru real doarme – iar filmul acesta se desfasoara pe modul by default. Nu e mare lucru, acest film in care ne aflam este suficient de inteligent incat sa faca totul singur. In starea de somn fiinta doarme, iar atentia sa nu este pe modul constient. Vointa sa nu este folosita activ, ea este pe modul “idle”. E ca si cum, cand tu-ul tau adevarat doarme, tu convii sa pompezi viata(atentie) in orice experienta pe care filmul o pregateste by default. Filmul trage din tine viata, cand tu dormi. E doar o conventie – asa s-a convenit dinainte sa intram aici. Cand tu esti treaz, activ in viata personajului tau, cand tu incepi sa observi gustul mancarii pe care il mananca personajul tau, cand observi gandurile, emotiile – tu atunci ai atentia prezenta. Atentia ta e aici, in momentul prezent, cu tine. Ea nu mai este pompata nicaieri, deoarece tu acum o folosesti.

Cand traiesti pe modul “by default”, tu devii doar un procesator al lumii visului. Lumea visului se intampla “by default”, iar energia atentiei tale doar este captata si inmagazinata, precum intr-o baterie. Tu, ce se mai poate numi tu, ramane doar un procesator. Ca si cum ai lega un om in coma, si l-ai tine viu pe aparate, doar ca sa ii recoltezi sangele – sa zicem. Sangele lui nu ii mai este de folos lui, deoarece el este in coma, nu se misca. Daca omul din coma s-ar trezi, atunci sangele sau nu ar mai putea fi recoltat, deoarece omul ar incepe sa se miste si ar avea nevoie de sange in muschii si in corpul lui. Cam asta este o metafora similara cu ce se intampla pe aici.

Aminteste-ti cine esti. Aminteste-ti ca joci acest personaj, si incepe sa iei comanda asupra sa. Tu esti cel ce il ghideaza, acest personaj si aceasta experienta este a ta! Este dreptul tau sa fii prezent, viu si liber, si e dreptul tau sa il ghidezi si sa te joci cum vrei! Aminteste-ti adevarul!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to Top