Statul in prezent / Observatia la rece

Cu cat ne deprindem mai rapid sa observam la rece scenariul in care suntem inserati, si personajul la care suntem acum atenti (pe care il “vietuim”), cu atat avem sanse mai mari sa receptam din nou informatie din lumea reala si sa ne restituim sinele adevarat. Acest tip de informatie e de bun ajutor pentru orice suflet in trezire. Cu cat stam mai prezenti cu atat vom prinde putere. E greu de explicat in cuvinte, dar cel mai usor e de testat. Pentru cine citeste asta si vrea sa incerce, sa observe timp de un minut scena din jurul sau ca si cum ar fi un strain in acea scena. Ca si cum el insusi ar fi aterizat chiar acum in scena aia.

Modalitati de observare a realitatii. Oricare din metodele prezentate mai jos implica urmatoarele caracteristici esentiale:

  • Detasare
  • Liniste in cap
  • Observatie la rece
  • Non-judecata
  • Curiozitate (stadiu avansat 🙂 )
  • Reconectarea cu sinele (stadiu final. prin statul in prezent putem ajunge sa ne reconectam cu fiinta noastra reala. viata reala este doar cea similara cu statul in prezent. atentie. statul in prezent se face clipa de clipa. nu este ceva ce obtii si gata. o clipa in care adormi din nou, si esti iar in somn.)

Scenariul 1. Masina timpului.

Observa realitatea inconjuratoare ca si cum ai privi o scena din trecutul tau. Ca si cum ai fi primit posibilitatea sa te intorci in timp si sa observi acea scena. Fii atent. Noteaza detaliile, emotiile, sentimentele, senzatiile, preferintele, felul in care esti imbracat, cum te simti, etc. Observa scena din “trecut” si incearca sa fii cat mai atent. (cel mai important esti tu.)

Scenariul 2. Transmisiunea live.

Considera ca privesti o transmisiune live: viata ta, in direct. Observa tot ceea ce se intampla pe “monitorul” tau. Fii prezent, curios, atent. Noteaza-ti impresiile. (nu neaparat in scris, le poti nota in tine insuti)

Scenariul 3. Lumea straina.

Observa lucrurile din jur ca si cum ai fi fost teleportat intr-o lume straina, in care nu cunosti nimic. Priveste tot ce se intampla in fata ta, dezbracat de orice parere, si de orice cunosti. Observa ca si cum nu ai cunoaste nimic.

 

Orice scenariu ai alege – si cel mai bine este sa faci din tine, fara scenarii – trebuie sa iti deprinzi o obisnuita de a sta prezent si a observa la rece ceea ce se intampla in jurul tau, in viata de zi cu zi. Fara ganduri, fara emotii, fara preferinte, fara credinte, vise, dorinte, etc. La inceput este interesant sa faci asta cand mergi pe strada, sau cand faci ceva prin casa, de exemplu: cand gatesti. In stadiul mai avansat poti sa incerci sa stai prezent, in observatie reala, si cand te intalnesti cu cineva. Vei avea multe lucruri de descoperit. Multe pe care nici nu le banuiesti. In primul rand vei observa ce greu este sa ramai prezent in contact cu cineva. Imediat incepe sa se deruleze rolul si scenariul tau, imediat incepi sa spui replica potrivita situatiei, incepi sa vorbesti, sa interactionezi, si dupa ce pleaca persoana respectiva si iti revii, zici ca ai fost intr-un soi de transa, de somn, nici nu ai mai stiut de tine.

Cum am spus mai sus: viata reala este identica si similara cu statul in prezent. In realitate noi asa traim. Realitatea reala este in continuare prezenta. Aceasta iluzie este creata si sustinuta in realitatea reala, deci noi acum.. traim in realitatea reala deja. Important este jocul atentiei. Inca nici eu nu pot realiza cum de suntem atat de susceptibili la acest matrix, aceasta iluzie, care clipa de clipa reuseste iar sa ne fure atentia. Atentia noastra trebuie sa fie in prezent, acolo unde intreaga viata exista.

DN 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to Top