Vointa exista doar in creatie

E un mare schepsis legat de vointa. In toata realitatea acesta in care ne aflam, chemata “life on earth” / “viata pe pamant“ – vointa sta in formula de baza a intregii constructii. Putem vedea asta clar cum … liberul arbitru este una din temele cele mai atinse in toate religiile si filosofiile, si chiar si in viata actuala de zi cu zi.

Ceea ce poate fi numit rau – este considerat astfel doar atunci cand cineva calca peste vointa altuia. Furtul, omorul, violul, inselarea, violenta fizica – se manifesta toate doar ca incalcari ale vointei cuiva. Moartea este considerata rea deoarece omul nu o doreste. Pentru cel ce vrea sa moara, moartea este considerata un lucru bun – deci binele si raul sunt intotdeauna relative la semnul vointei.

Vointa este una din experimentele de baza ale acestei realitati experiment in care ne aflam. In afara acestei creatii vointa este inexistenta. La fel cum raul si binele sunt inexistente. Ce ai putea sa voiesti, cand stii totul si vezi totul … fiecare lucru fiind perfect la locul sau? Ce ai putea sa voiesti? Ce mai ramane de dorit? Cand muzica curge prin tot si toate… si tu esti iar mut de uimire?

Vointa exista doar ca experiment in aceasta creatie in care ne aflam. In afara acestei creatii (cu toate lumile si nivelele ei!) vointa este inexistenta.

 


Am scris asta ca fiinta reala sa isi poata aduce aminte ca lumea reala si adevarul este imposibil mai vast decat jocul “cum vreau vs cum nu vreau eu”. Sunt multe lucruri de observat si multe chei in insasi ceea ce ne doare, ce nu ne dorim, ce aparent .. nu ne place. Defapt.. una din cele mai importante chei sta fix in ceea ce ne doare si nu ne place. Si in intrebarea “cum de preferam ceva si nu preferam altceva” ?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to Top